HAI semua
petang ni nak cerita sikit pasal mbah@nenek. tapi cerita pasal masak2 la. tengahari tadi kitorang plan nak masak pecal. sebelum pergi kedai untuk beli barang2 nak masak, aku intai peti ais dlu. ye la kan. kalo brg tu dah ada tak payah beli lagi kan.
so first thing aku cari ialah kacang tanah. tapi dalam peti ais hanya ada kacang tanah yang dah siap ditumbuk. ready made punya la bukan aku tumbuk sendiri. aku cakap dgn mbah, "emm kacang ni ada mbah so kita tak payah beli la ek". mbah jawab dgn komfiden, "eh2 taknak la yang tu.mbah nak kacang tanah yg betul2 belum hancur. nanti mbah nak goreng sendiri".
aiseh aku dah terpikir yang bukan2. ni kompem lepas nih masak aku dibuatnya. n bila tiba masa nak memasak memang betul jangkaan ku. bila bersama dgn mbah semua guna manual. tak main auto2 nih ye. ni aku cerita cara nak buat kuah pecal ikut zaman nenek2 kita dulu.
- kena goreng bawang putih,bawang merah n halia yang telah dihiris halus. goreng sampai kering taw nanti tak sedap kuah tu.
- goreng cili kering tapi jangan sampai hangus sebab nanti kuah jadi pahit.
- goreng kacang tanah sampai kulit kacang bertukar warna coklat pekat n make sure jgn sampai hitam legam ye.
- korang tunggu bhn2 yang digoreng tu sejuk sikit pastu baru boleh tumbuk dgn batu lesung. nanti melecur tgn2 korang yang lembut licin tu.
bayangkanlah mbah aku nih, walaupun dah ada kacang tanah ready made tapi dia still nak buat sendiri. agak2nya bila zaman cucu cicit dia nanti kacang tanah pun dah tak kenal. mungkinkah?
4 comments:
sambal pecal kah??
a'ah seha.kita bese panggil pecal je.mbah sy org jawa yang ngajo ni.taw ke ckp jawa?
huhuhu sedapnya pecal
asal ko tak suruh abah hanta kat aku....
hish ni yang nak angin
dah lama 3 hari tak makan nasi...lupa la
hehe..rugi la ko long..semalam amat n pah dtg..diorg da abiskan..naseb bek pg td de lagi skit..t org buat tuk ko ek..mbah da ajar cmne resepi
Post a Comment